Plíhalův humor vzniká jako migréna

Osobitý a nejenom folkový muzikant, nezaměnitelný písničkář a velice vtipný glosátor Karel Plíhal vystoupí dnes v 19.30 v sále městského divadla ve Žďáru nad Sázavou.

Po téměř dvouleté koncertní přestávce má za sebou osm nových měsíců na scéně. Na podzim roku 2008 a letos na jaře odehrál Karel Plíhal přesně 80 koncertů, na nichž navíc přidával několik čerstvých písniček z chystaného alba Vzduchoprázdniny. A lidi bavil i doposud neznámými humornými básničkami či říkankami. Postupně tak vznikl divácky velmi úspěšný pořad se zcela neotřepanou dramaturgií. Tím, jak je tento pořad jednoduše nazván Karel Plíhal, dává tušit, kdo bude ve středu dění. Mistr jemných a působivých kytarových variací, člověk, který se nebojí připojit ke svým zhudebněným příběhům i groteskní vsuvky. Hráč se strunami, melodiemi i slovy se po prázdninové přestávce vrátil na pódia, aby se představil na podzimních koncertech v asi třiceti městech České republiky. Na středeční recitál jsou lístky za 200 korun, ale včera byly téměř rozebrány – k dostání jich zbývaly dvě desítky. Před ním Karel Plíhal poskytl MF DNES rozhovor.

Jak vzpomínáte na prosincové turné po Vysočině? Jaké je podle vás zdejší publikum?
Vzpomínám tak často, jak jen to jde, pokud zrovna nehledám klíče, peněženku, tužku, která píše, zapalovač, který hoří a podobně. Jinak publikum je všude stejně dobré, to já mám výkyvy.

Jste znám svým nezaměnitelným vtipem, humornými historkami. Co vás nejvíc pobavilo v tomto roce?
Zatím nic moc, možná se zasměju po volbách.

Čím se liší vaše koncerty, které jste obnovil přibližně před rokem, od těch před asi dvouletou koncertní pauzou?
V každém případě mám jiné kytary, tričko a nějaké ty nové písničky a tak.

Kromě chystaného alba Vzduchoprázdniny – uveďte, prosím, kdy má přesně vyjít – připravujete nyní i jiné projekty?
Vzduchoprázniny budou na podzim příštího roku, písničky jsou krátké, takže pokud deska nemá trvat osm minut, tak jich ještě asi padesát dopisuju.

Vaše osobité verše jsou vždy vítaným zpestřením vašich vystoupení. Prozraďte trochu, jak tyto asociace, podobenství, hříčky vznikají.
Velice nahodile, asi jako migréna.

Máte spíše chuť lidem dodávat dobrou náladu, či jste spíše rád, že se jako známý interpret můžete sebevyjádřit, něco sdělit?
Byl bych rád, kdyby se tyto cestičky, pokud by nešly souběžně, aspoň někdy a někde protnuly.

Spolupracujete v současnosti s někým dalším? Prozraďte případně s jakými muzikanty. Nebo se věnujete pouze autorským, samostatným projektům?
Jsem už jen autorský samostatný projektant.

Žďárský koncert: Na co se mohou posluchači – nejen vaši dlouholetí fanoušci – těšit? Co zahrajete, které písně určitě zazní, které uvažujete zařadit?
Nač se mohou posluchači těšit, to fakt nevím, já se těším, že si zahraju.

Žďár nad Sázavou: Znáte trochu, anebo více toto město? Podíváte se na některou zdejší památku nebo výstavu?
Jenom trochu. Jinak já už nejsem náročný – jsem ve věku, kdy už jsou pro mne historickými památkami i paneláky.

Slavnosti jeřabin: Festival je zařazen do času „babího léta“. Jak rád máte toto období v rytmu celého roku?
Je mi to jedno, já mohu mít depku, kdykoliv si vzpomene, po celý rok.

(MF DNES, 16.9.2009)